Hvordan holde liv i blomsten?

Du har fått en nydelig blomsterbukett, og lurer kanskje på hvordan du skal få den til å leve lengst mulig?
Alle blir glade for blomster, men det er kjedelig når hodene henger etter noen få dager.

Snitting
Det er mange faktorer som spiller inn, og ulike arter har ulik holdbarhet. Men de har en ting til felles - de har fått kuttet stilken sin, og dermed har de ikke tilgang til næring gjennom røtterne.
Da er det viktig at blomstrene får trukket nok vann, og da må ledningsrørene i stilken være åpen. Og her kommer det viktige - snittet! 
Hvis du klipper av stilken med en saks eller en sløv kniv ødelegger du ledningsrørene inne i stilken, og blomsten vil slite med og trekke godt nok med næring. Derfor er det veldig vikig med et rent friskt snitt. 
Bruk en skarp blomsterkniv ( vi anbefaler tapetkniv fra malerbutikken), og snitt stilken rett før du setter den i vann.
Ulike stilker foretrekker ulike snitt, og dette er ikke noe hokus pokus. Myke stilker, som liljer, tulipaner ..ja, de fleste løkplanter foretrekker et kort "rett over" snitt. Grunnen til dette er at myke stilker suger vann med hele stilken, mens f.eks roser og blomstrende grener med harde stilker vil ha et langt skrått snitt. Dette er fordi de trekker vann med innerste kjerne av stilken. Om du får til et bra snitt er mye gjort!

Rent vann i vasen
Regel nummer en! Det hjelper ikke å fylle vasen med holdbarhetsmiddel og et godt snitt om vannet er skittent. Skittent vann = forurenset vann. Og disse bakteriene er grunnen til at holdbarheten svekkes.
Skrubb vasen godt, gjerne med Zalo og litt klorin. Da er du sikker på at bakterier fra forrige runde er borte.
Etter 3-4 dager tar du ut buketten, vasker vasen godt og gir stilkene et nytt snitt. Og en siste ting. Vannet skal alltid være kaldt til lunkent. Varmt vann gir gode vilkår for bakteriedannelse, og det ønsker vi jo ikke.
Pass på at det ikke ligger noe bladverk i vannet, disse tåler ikke vann like godt som selve stilken og vil derfor bare råtne.

Oppbevaring av blomster
Alle blomster puster, selv etter at de er beskåret og satt i vann. Når blomsteren puster forårsaker dette uttørking, spesielt om vanntilgangen ikke er god nok. For å forlenge levetiden til en bukett kan du sette den kjølig gjennom natten, dette senker respirasjon, altså pustingen til blomsteren, og vil føre til lenger levetid for buketten.

Du kan bestille bukett hjem gjennom nettbutikken til Harbitz Blomster - eller kom å besøk blomsterbutikken på Harbitz Torg på Skøyen.

Og husk: Snitt - ren vase & kaldt vann - oppbevar kjølig om natta.


Lykke til med din nye bukett!

Hilsen fra Blomsterpikene på Harbitz Blomster v/Christine

2021-03-24 23:27:34