Hvor lenge holder blomster og planter?

Når kunder handler blomster og planter får vi ofte spørsmålet: "hvor lenge holder disse egentlig?

Da er svaret vårt:

- Det kommer an på! - men du kommer langt med mye kjærlighet og riktig stell!

Ferske snittblomster


Hvis du kjøper ferskt snitt, og buketter med stilk som står i vann, er en fin tommelfinger regel at den er levende ferskvare, akkurat som frukt og grønt. Vi pleier å si at du kan forvente at de står minimum 4-7 dager. På samme måte som at du ikke forventer  at en banan holder seg på benken i flere uker. 

MEN - du kan gjøre mye selv for å sørge for at de holder seg lenger. Tre stikk ord vann, temperatur og riktig snitting.

  • Vann -  når du får snittblomstene hjem, husk bruk en ren vase (vask den gjerne med klor og skyll godt). Bruk rent kaldt/lunket vann.  Og bytt vann ofte. 
  • Temperatur - snittblomster trives kjølig. Så unngå at de står fremme midt i solsteika, og plasser de gjerne i en kjølig gang, kjøleskap eller lignende på natten eller når du ikke er hjemme. Så kan du ta de frem når du kommer hjem igjen. :). PS: hvis du har et hjem med varmepumpe, peis eller et meget isolert hjem som er "tørt" kan du merke at blomstene mistrives. Hold de unna varmekilder.
  • Snitt - fleste snittblomster du kjøper hos oss er ferdig snittet og klar til å settes i vase. Hvis du vil at de skal vare lenger, snitt de gjerne annenhver dag og bytt vann. Husk å bruk en ren kniv . Fleste snittblomster skal skråsnittes slik at de får drukket rikelig med vann når de står i vasen. (unntak er tulipaner og løker som skal snittes tvers over). Jo oftere du snitter, jo mer åpning gir du til blomstene til å drikke.Potteplanter


Potteplanter varier i stell, men hvis du kjøper en ny plante hos oss, og den taper karakter innen 1 uke etter kjøp - kan du gjerne komme innom butikken og reklamere på den. En forutsetning er at den har fått normalt stell med nok/ikke for mye vann, riktig temperatur (ikke for varmt, og heller ikke for kaldt) og riktig lysforhold. Og at du følger generelle råd du får av blomsterpikene på Harbitz Blomster ang. planten du kjøper.  Dessverre er det vanskelig for oss å reklamere til leverdørene våres dersom potteplanten du kjøper hos oss taper seg etter noen måneder - det kan være en indikator på at den mistrives i forholdene den er. Vurder isåtilfelle å bytte lysforhold (mer eller mindre lys),  pass på at den ikke står for kaldt eller varmt, og at den får nok vann, men heller ikke blir overvannet. Mister planten blader, kan det dessverre være et tegn på trekk eller temperaturforandring, forsøk å bytte plass og se om det trives bedre da. Det kan også være pga. overvanning eller for tørre røtter. Hvis kun de nederste bladene faller av kan det være for lite lys eller for sterk varme for planten.  f.eks hvis den står i nærheten av en peis, radiator eller andre varmekilder. 

Prøv deg frem med forskjellig temperatur og plassering av planten og prøv deg frem med mer eller mindre vann.  Så kan det være du ser en plante som trives bedre. :)


Lykke til med dine snittblomster og planter. 

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål til generelt stell


2023-02-18 14:10:00